In september maak ik samen met mevrouw Vakantaseren en Vakantaseren junior een roadtrip van twee weken op Sardinië. We rijden het hele eiland rond dus het wordt met recht een rondreis. Op basis van onze ervaringen deel ik graag de leukste activiteiten, mooiste bezienswaardigheden en andere handige tips. Op het eind heb ik tevens onze route van dag tot dag toegevoegd (inclusief alle accommodaties). Ik sluit af met een aantal praktische tips voor jouw rondreis in Sardinië. Andiamo!

1. Stranden, stranden en nog eens stranden

Als er één goede reden is waarom je naar Sardinië zou willen, zijn het in ieder geval de prachtige stranden. Overal langs de enorme kustlijn vind je baaien, stranden en dusdanig blauw water dat je je in de Caraïben waant. En die zonsondergangen, zeker aan de westkust, mogen er ook wezen!


Het begint al op de eerste dag als we net de auto hebben opgehaald bij de luchthaven van Olbia. De eerste stop is Porto Paolo waar we net als de Italianen ‘s ochtends een dampende cappuccino drinken met uitzicht op een mooi strand en een enorm rotseiland in zee. We rijden daarna verder via San Teodoro dat bekend staat als een van de mooiste stranden van Sardinië, ja zelfs van Europa.

En eigenlijk geldt dit voor een groot deel van de kustlijn. De vele azuurblauwe baaitjes tussen Cala Gonone en Arbatax lijken wel op locaties uit de Pirates of the Carribbean films. Ook bij de Costa del Sud helemaal in het zuiden van het eiland is het genieten van eindeloze stranden, woeste kusten en een tropisch aandoende zee.

Kwartsstrand bij Is Arutas

Een wel heel bijzonder strand vind je aan de westkust op het schiereiland Sinis, niet ver van de stad Oristano. Bij Is Arutas vind je namelijk een glinsterend kwartsstrand. Het kwartszand ter grootte van rijstkorrels glitteren schitterend en als je er over heen loopt, is het alsof je voeten worden gemasseerd, aldus onze reisgids. Het is trouwens ten strengste verboden om kwartszand mee te nemen. Dat zou ook heel jammer zijn, want dit is een uniek plekje en dat moet ook zo blijven.

Praktische informatie
Bijna bij alle stranden die we hebben bezocht, moet je parkeergeld betalen, vaak voor een hele dag of dagdeel, ook als je maar een uurtje wilt gaan. Meestal kun je dit wel pinnen, maar soms heb je contant geld nodig. Iets om rekening mee te houden.
2) De mooiste wandelingen op Sardinië

Sardinië is een perfect eiland voor mooie wandelingen. Zowel aan de kust als in het binnenland is er keus genoeg. Wij hebben een drietal wandelingen gemaakt die we erg de moeite waard vinden.

De eerste is een pittige tocht bij de 300 meter hoge kloof van Gola su Gorropu, niet ver van Dorgali in het oosten.

Ietsje zuidelijker maken we een prachtige kustwandeling van Pedralonga naar Cala Fenile, een klein baaitje dat alleen te voet is te bereiken.

En onze laatste wandeling in een botanische tuinachtige setting bij Punta Giglio, wordt zelfs de favoriete hike van mevrouw Vakantaseren. In dit artikel vind je meer informatie over onze drie favoriete wandelingen op Sardinië.

3) Met de boot naar Cala di Luna
De kust van Sardinië heeft een grote aantrekkingskracht op ons alle drie. Een van de plekken die onze zoon heel graag wil zien (met dank aan Tik Tok), is Cala di Luna, een beroemde baai aan de oostkust die alleen per boot bereikbaar is (of na een erg lange en vermoeiende wandeling). In Cala Gonone boeken we kaartjes voor een combinatietrip van grot en baai.

We zijn niet de enigen, maar gelukkig vinden we op de boot een zitplaats met uitzicht op de kust. De eerste stop is Grotta del Bue Marino. In twee grote groepen brengen we met een gids een bezoek aan deze prachtige grotten die zijn vernoemd naar de monniksrobben die hier tot voor kort nog leefden.

Vanuit de Grotta varen we verder naar de populaire baai Cala di Luna. Daar vaart de boot met zijn boeg het strand op en verlaten we via een loopplank het schip. Het is een prachtige baai en dito water, maar door de populariteit van dit strandje is het ook wel beetje een gekkenhuis.

De hele tijd komen er boten het strand opgevaren om mensen uit te laden of op te halen. Het is al half september, maar daar is hier niks van te merken. Topdrukte, maar gelukkig kunnen we er de lol wel van inzien.

Praktische informatie
Je kunt in Cala Gonone nog proberen een ticket te kopen, maar zeker in de drukkere periodes is het verstandig om vooraf te reserveren voor een tocht op de door jou gewenste tijd. Wij moesten namelijk wel een uur wachten voordat we mee konden. Het is een erg populair uitstapje. Via Get Your Guide kun je zelf uitzoeken wat je wil doen en tijdig boeken.
Zelf een bootje huren

Vanuit een andere plek een stuk zuidelijker, huren we zelf een bootje om langs de kust te varen. Dit heeft als voordeel dat we zelf kunnen bepalen waar we stil gaan liggen om te zwemmen of het strand op te gaan. Het is niet goedkoop, maar ach, je bent hier maar een keer. Het wordt een strakblauwe dag met weinig wind. We varen vanaf onze camping in Lotzorai langs de indrukwekkende kust en gaan af en toe voor anker. Althans dat is de bedoeling, maar het is nog best pittig om de boot goed te verankeren. Vaak drijven we weer af. Af en toe duiken we in de zee en vinden het jammer dat we geen snorkelmaskers hebben meegenomen. Want bijna overal om ons heen zien we tientallen vissen zwemmen in het kraakheldere water. Al met al is dit toch veel leuker om te doen dan op zo’n grote toeristenboot.

We hebben onze boot gehuurd via de camping maar er zijn langs deze kust tal van andere plekken waar dat ook mogelijk is. Via Get Your Guide kun je er een vooraf reserveren. Zeker aan te raden in het hoogseizoen.
4. De kleurrijke muurschilderingen van Orgosolo

Als er een plek is die je tijdens je rondreis door Sardinië zeker niet wilt missen, dan is het Orgosolo met haar kleurrijke muurschilderingen. In dit bergdorpje in het oosten van Sardinië vind je honderden muurschilderingen (murales) die hier vanaf de jaren ‘70 zijn aangebracht. Vaak met een politieke boodschap. Wij besluiten hier te overnachten zodat we genoeg tijd hebben om deze bijzondere street art op ons gemak te kunnen bekijken. In dit fotoblog over Orgosolo vind je meer dan 50 voorbeelden van die muurschilderingen en de nodige praktische informatie.
5. Su Nuraxi, de oude Nuraghe-vesting

Op heel veel plaatsen in Sardinië vind je overblijfselen uit de bronstijd, de Nuraghe. Een van de meest bijzondere vestingen vind je bij Su Nuraxi in het zuiden. Samen met een gids verkennen we de stenen torens en bouwwerken en verbazen ons hoe men dit zo’n 1500 jaar voor Christus zonder machines voor elkaar heeft kunnen krijgen. Vooral het centrale gebouw met de enorme toren is indrukwekkend.

Eenmaal bovenop hebben we een panoramisch uitzicht op de omgeving en begrijp je beter waarom men dit precies hier heeft gebouwd. Vermeldenswaard is dat we hier op het terrein ook een boog (arc) zien, een bouwstijl waarvan we vaak denken dat de Romeinen of Grieken daarmee begonnen zijn.

Ik maak hier een van de mooiste foto’s tijdens onze rondreis. Ik vraag aan mevrouw en junior Vakantaseren of ze in het licht willen staan dat via het gat in een van de torens mooi naar binnen valt. Het resultaat valt me helemaal niet tegen.
Praktische informatie
Su Nuraxi is alleen toegankelijk met een gids. Toegangskaartjes zijn te koop bij het bezoekerscentrum. Daar is ook een gratis parkeerplaats.
6. De zingende stenen in kunstenaarsdorp San Sperate

Iets ten noorden van hoofdstuk Cagliari ligt het kunstenaarsdorp San Sperate. Ook hier tref je veel kleurrijke muurschilderingen aan, net als in Orgosolo.

Maar daar komen we vandaag niet voor. We gaan op bezoek bij een plantsoen met allerlei vreemde sculpturen. Beeldhouwer Pinuccio Sciola creëerde hier zijn unieke klanksculpturen.

Helaas leeft de kunstenaar zelf niet meer. Maar gelukkig krijgen we toch een rondleiding door de Giardino Sonoro (de geluidentuin). Daar zien en vooral horen we dat diverse sculpturen een bijzondere klank voortbrengen. Veel subtieler en hoger dan je zou verwachten.

Het is een ware streling voor je oor. Tijdens de rondleiding leer ik dat er zelfs een jazzmuzikant is geweest die bij een groot festival een keer heeft opgetreden met een van de klanksculpturen van Sciola.
Praktische informatie
Je betaalt entree om de Giardino Sonore in San Sperate te kunnen betreden. Daarbij is een rondleiding en korte demonstratie inbegrepen.
7. Slenteren door de oude binnensteden van Cagliari, Bosa en Alghero

Sardinië kent tal van mooie steden met een rijke historie.

Zeker de binnensteden van plaatsen als Cagliari, de trotse hoofdstad in het zuiden, het charmante Bosa in het westen en het aantrekkelijke Alghero in het noordwesten, zijn een bezoek echt meer dan waard.


Slenter door de smalle straatjes, flaneer over de pleintjes, eet een gelato en bezoek een kerk of kasteel. Iedere stad heeft zijn eigen charme.

Praktische informatie

In de ANWB reisgids onderaan dit artikel vind je suggesties voor leuke wandelroutes door deze steden inclusief een plattegrond. Er is ook informatie beschikbaar over de belangrijkste bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt.

8. Lekker uit eten op Sardinië
Sardinië is onderdeel van Italië, dus lekker eten en drinken spelen hier uiteraard een belangrijke rol. Tijdens onze roadtrip genieten we vaak van heerlijke lunches en diners. Een paar restaurants zijn me in het bijzonder bijgebleven.

Allereerst Pizzeria Dimitri in Dorgali: daar genieten we van een van de lekkerste eenvoudige pasta’s met tomatensaus. Simpel, maar zeer smaakvol. En de Aperol Spritz smaakt er trouwens ook uitstekend.

Dan L’Olivastro in Santa Maria Navarrese. Het eten was er niet eens zo bijzonder, maar het plekje was dat wel. Tijdens de zonsondergang op een terras met uitzicht op de zee in dit charmante stadje aan de oostkust. Een populaire plek, ook bij de lokale inwoners en wij snappen helemaal waarom.

In Cagliari proberen we een typisch Sardijnse pasta met vis bij Caffe Libarium Nostrum niet ver van de Torre dell’Elefante. Een heerlijke lunchplek op een terras met uitzicht op het bastion.

De lekkerste lunch eten we in Bosa bij Borgo San Ignazio.

Ik kies hier voor een gnocchi met lokale kaas. De begeleidende wijn smaakt ook prima en het dessert, authentieke tiramisu, is niet te versmaden.

Over toetjes gesproken, natuurlijk eten we ook regelmatig Italiaans ijs. De allerlekkerste gelati eten we in Alghero.

Hier doen we net als veel Sardijnse jongeren. We bestellen een pizza bij een restaurantje in de oude binnenstad, nemen deze mee naar de kademuur en eten hem daar op, ondertussen genietend van straatmuzikanten. En als dessert halen we een paar bolletjes ijs.

9. Het bronnenheiligdom van Santa Cristina
Een van de meest bijzondere plekken van onze rondreis vind ik toch wel het bronnenheiligdom van Santa Cristina, niet ver van de steden Bosa en Oristano in het westen van Sardinië. Santa Cristina is een tempelgebied uit de Nuraghetijd. Hoogtepunt is de bronnentempel die je pas ziet als je er voor staat. Het is een ondergronds bouwwerk met een perfecte constructie en voortreffelijk bewaard gebleven. Je kunt via een schuin toelopende trap afdalen naar de bronnenzaal die gebruikt werd door de aanbidders van de watercultus.

Bijzonder aan deze bouw, die dateert van 1000 voor Christus, is dat het getuigt van veel kennis over de hemelmechanica. Aan het begin van de lente en de herfst vallen de zonnestralen om 12 uur parallel aan de trap op de bron. Het is hier bijna alsof Escher het ontwerp heeft bedacht, maar dan wel bijna 3000 jaar eerder.

Op het terrein vind je ook nog andere historische bouwwerken, Nuraghi torens en ook een mooie kapel met pelgrimshuisjes omdat dit ook een christelijk bedevaartsoord is geweest. Santa Cristina en in het bijzonder de bronnentempel vormen een bezienswaardigheid die je niet wilt missen tijdens een rondreis door Sardinië.
Praktische informatie
Bij de entree moet je een toegangsbewijs kopen. Daarna kun je op eigen gelegenheid het uitgestrekte terrein verkennen. Er zit bij de ingang een cafeetje met terrasje waar je iets kunt eten of drinken.
10. De Capo Testa, Berenrots en Costa Smeralda in het Noorden

Op de laatste dag van onze roadtrip rijden we vanuit Alghero helemaal terug naar Olbia. Onderweg maken we een paar interessante stops. De eerste is de Capo Testa, een woeste en onherbergzame kaap aan de noordkant van het eiland. Hier kun je heerlijk dwalen langs grote rotsblokken en zwemmen in kleine, azuurblauwe baaitjes. Aan de overkant zie je Corsica al liggen.

Niet ver van Olbia maken we een korte stop bij de Berenrots, een rotsformatie die in bijna alle reisgidsen wordt aangeraden.

Niet zonder reden, want dit is een bijzondere plek. Vanuit een bepaalde hoek lijken de rotsen samen op een enorme beer met zijn bek ver open. En het fantastische uitzicht hier op de Maddalena eilanden voor de kust, maken dit zeker tot een aangename tussenstop.

Costa Smeralda
Als je hier dan toch in de buurt bent, dan loont het zeker om de Costa Smeraldo te verkennen. Dit is een van de mooiste kustgebieden van Sardinië. Dit is het gebied voor de rich and famous. Een blik op de jachten in de haven van bijvoorbeeld Porto Cervo laat dat zien. Hier kijk je echt je ogen uit op de prachtige villa’s. Er zijn allerlei mooie baaitjes die gelukkig voor ons toegankelijk zijn. Het is dan ook hier dat we onze allerlaatste duik nemen in de Middellandse zee voordat we weer terugvliegen naar Nederland.
Onze rondreis in Sardinië van dag tot dag

Hieronder vind je onze rondreis van dag tot dag. Tussen haakjes heb ik iedere keer een rechtstreekse link toegevoegd naar de accommodaties waar we hebben overnacht.
- Vlucht naar Olbia, met huurauto via tussenstops Porto San Paolo en strand San Teodoro naar een authentieke Agriturismo vlakbij Dorgali (huisje bij Agricamping Su Nuraggadu);
- Wandeling naar en in de kloof Gola di Gorrupu;
- Boottocht vanuit Cala Gonone naar Grotta del Bue Marino en Cala di Luna;
- Rit naar Orgosolo, onderweg tussenstops bij de opgravingen bij Sa Sedda e sos Carros en de bijzondere bron Sorgente su Gologone (B&B S’Orgosa in Orgosolo);
- Wandeling langs de muurschilderingen (murales) van Orgosolo, rit naar Lotzorai (mobil home Camping and Village Le Cernie);
- Korte wandeling op de Altopiano en daarna kustwandeling van Pedralonga naar Cala Fenile;
- Met bootje vanaf camping langs de kust tot Cala Marianu;
- Rit via Su Nurraxi (oude Nureghi bouwwerken), San Sperate (Giardino sonore) naar Cagliari (agri- glamping tent in privé boomgaard in stadje Capoterra op zo’n kwartier rijden van Cagliari);
- City trip en stadswandeling Cagliari;
- Via Costa del Sud rit naar Is Arenas (vakantiehuisje op Is Arenas Camping Village in S’archittu Cuglieri);
- Wandeling bij Capo San Marco, Spiagga Is Aretas (kwartsstrand);
- Via Santa Cristina (bronnentempel) en city walk Bosa, mooie rit naar Alghero (mobile home Camping Village Laguna Blu);
- Wandeling naar Punta Giglio en stadswandeling Alghero;
- Rit naar Olbia via Castelsardo en tussenstops bij Capo Testa, de berenrots en de Costa Smeralda (B&B even buiten Olbia);
- Vlucht van Olbia naar Amsterdam.

Andere praktische informatie en handige tips voor een rondreis op Sardinië

Tijdens onze rondreis hebben we veel plezier gehad van onze reisgids. Deze ANWB-gids bevat uitgebreide informatie over interessante bezienswaardigheden, mooie wandelingen en andere leuke uitstapjes. Ook vind ik de diverse plattegronden die erin staan erg handig. Kortom, een onmisbare reisgenoot.
Wij zijn met Transavia van Amsterdam naar Olbia in Noord-Sardinië gevlogen en hebben daar vooraf op de luchthaven een auto gereserveerd via Easyterra autohuur. Dat is ons erg goed bevallen. Easyterra heeft een Worry Free optie zodat je je geen zorgen hoeft te maken over extra verzekeringen en andere zaken die lokale autoverhuurbedrijven je soms proberen aan te smeren. Bovendien kregen we een betere auto mee dan we hebben gereserveerd. En dat voor een zeer nette prijs, zeker in vergelijking met andere aanbieders.

Onze accommodaties op Sardinië
We hebben alleen de eerste 3 overnachtingen bij de Agriturismo in de buurt Dorgali vooraf geboekt, maar de andere accommodaties gewoon onderweg via Booking.com geregeld. Dat ging bijna altijd goed. Op twee plekken konden we niet meer online reserveren, maar bleek er ter plekke toch nog ruimte genoeg om een huisje of mobile home te huren.
De leukste accommodaties onderweg die ik zeker kan aanraden zijn het huisje even buiten Dorgali (een authentieke Agriturismo op het platteland, geweldig uitzicht en ontbijt bij de boer(in) in huis), de B&B in Orgosolo (ideale ligging voor de murales, fijne kamer met douche/toilet en superaardige gastvrouw bij wie we in haar huiskamer ontbijten), de mobile home aan het strand bij Lotzorai (praktische mobil home met alles erop en eraan en ideaal qua ligging aan zee) en de glamping tent even buiten Cagliari (luxe safaritent in boomgaard van eigenaar, met jacuzzi, superrustig en slechts 15 minuten rijden van Cagliari).

Bij veel bezienswaardigheden, stranden en andere bijzondere plekken moet je rekening houden met parkeer- en/of toegangskosten. Neem daarom ook voldoende cash geld mee omdat je lang niet overal kunt pinnen.

Trakteer me op een kopje koffie
Vind je dit een handig, nuttig en mooi artikel? Je zou dan kunnen overwegen om me te bedanken met een kop koffie. Zodat ik dit soort verhalen kan blijven maken. Via deze link van Buy Me A Coffee of de banner hieronder koop je (vanaf €5,-) een virtuele kop koffie voor me. Grazie mille!
Samenwerking
In dit artikel staan affiliate links. Als jij via zo’n link iets bestelt, kost het je niets extra’s en krijg ik een kleine commissie. De eindredactie was in handen van Astrid van Unen van U-producties.