lensball Callantsoog
Gezinsvakantie

Onvergetelijke kwalitijd met elkaar in de Kop van Noord-Holland

Bestaat er eigenlijk een Nederlandse vertaling voor ‘quality time’? Voor zover ik weet niet dus ik introduceer daarom zelf maar mijn eigen begrip: Kwalitijd. En ik breng het meteen in de praktijk door met elkaar een weekend vol onvergetelijke kwalitijd door te brengen in de Kop van Noord-Holland.

Tijd met elkaar als gezin: kwalitijd in de Kop van Noord-Holland

In een gezin waarin iedereen zijn gang gaat, is het best lastig om momenten te vinden wanneer je weer eens tijd voor en met elkaar hebt. Zeker als je dochter al op kamers woont in Groningen en je beide zonen vaak in de avond moeten werken vanwege hun bijbanen.

De laatste keer dat we echt iets samen deden, is al weer bijna een half jaar geleden. In het begin van de zomer gingen we naar een Natuurhuisje en dat was best wel heel gezellig. Omdat mevrouw Vakantaseren en ik weer zin hebben om samen iets met ons gezin te doen, prikken we een datum. De bestemming wordt dit keer de Kop van Noord-Holland. Omdat ik het gebied nog niet ken, helpt de organisatie van de Kop van Noord-Holland ons met wat leuke ideeën voor wat we daar zouden kunnen doen.

Tussenstop in Amsterdam op weg naar de Kop van Noord-Holland

Als mijn zonen een beetje uitgeslapen zijn, vertrekken we rond een uur of 11 naar de Kop van Noord-Holland. De avond voor vertrek heb ik ineens bedacht dat ik graag een lensball wil hebben om leuke foto’s mee te maken tijdens het weekendje weg. Die zijn gelukkig nog verkrijgbaar in een fotowinkel in Amsterdam, redelijk op onze route richting Schagen. Met onze MyWheels deelauto tuffen we over de A4 naar Amsterdam en na ongeveer een half uur sta ik al voor de winkel. Gelukkig zijn de lensballen nog op voorraad. Voor een paar tientjes ben ik een mooi speeltje rijker.

Wil jij ook zo’n lensbal? Ik heb er 1 van 80 mm, met een glazen voetje en een schoonmaakdoekje. Op advies van fotograaf Vlinderlin. En zij kan het weten!

Ik kocht zelf deze lensbal bij de fotowinkel en ik ben erg superblij mee. Heb er ook een glazen voetje bij gekocht en betaalde in totaal €32,-. Deze lensbal hieronder is iets goedkoper en ziet er verder ongeveer hetzelfde uit.

We rijden verder door naar Schagen. Het is wel iets verder dan ik dacht vanuit de fotowinkel in Amsterdam en we arriveren iets te laat bij het fietsverhuurbedrijf waar we e-bikes hebben gehuurd. Aangezien onze dochter nog even wilde vieren dat ze haar tentamenweek heeft afgesloten, zal zij pas aan het eind van de middag aansluiten. Die wil eerst nog even haar roes uitslapen…

Freds verhuur

Crossen op een e-bike

kop van Noord-Holland

De verhuurder legt ons uit hoe de e-bikes werken en al snel zijn we op weg naar Callantsoog. De verhuurder tipte om af en toe een zijweggetje in te slaan om zo het gebied wat beter te leren kennen.

Fred's verhuur

Anders staan we binnen een half uur al aan het strand, terwijl we de hele middag nog voor ons hebben. Bovendien zijn die weggetjes leuker dan de hoofdroute.

Kop van Noord-Holland

Het is geen verkeerde tip, want als we bij Schagerbrug rechtsaf slaan, de N-weg oversteken, komen we op leuke landelijke zijweggetjes terecht. Hier staan prachtige klassieke huizen. Vaak met riet bedekt. Nou ja, deze dan toevallig niet.

Her en der zien we ook bloemenvelden waar nog wat bloemen in bloei staan. In het voorjaar kijk je hier volgens mij helemaal je ogen uit.

bloemen

Met een lekker vaartje crossen we over de wegen. Mijn zonen vinden het helemaal niet verkeerd en doen regelmatig een wedstrijdje hoe hard ze kunnen. En ik ben ook al na 5 minuten verliefd op deze fiets. Maar daarover later meer.

Fred's verhuur

Toffe Toko aan zee

Zo kriskrassen we gestaag richting Callantsoog.

Callantsoog

Na een uurtje krijgen we toch aardige trek en pakken we de kortste weg naar het strand. Holland boven Amsterdam tipte ons om bij strandtent De Toko langs te gaan.

De toko, Callantsoog

Het is inderdaad een toffe toko aan het strand. We kiezen de laatst beschikbare tafel aan het raam en bestellen koffie met wat lekkers. Mijn oudste zoon en ik gaan voor de appeltaart, mevrouw vakantaseren en onze jongste zoon kiezen voor de kibbeling en calamares.

de toko

Dit is een mooi moment om mijn nieuwe speeltje eens uit te proberen.

lensball
kop van Noord-Holland

Na de lunch, lopen we het strand op om daar even lekker uit te waaien. Wat een heerlijk uitgestrekt strand is dit. Dat ben ik niet gewend bij Wassenaar of Katwijk waar ik meestal heen ga. Er staan maar twee strandtenten en verder is er alleen maar strand, strand en nog eens strand.

uitwaaien

Ook hier test ik de lensball natuurlijk even uit. Ik word best blij van de resultaten.

lensball Callantsoog

Als we lekker uitgewaaid zijn, lopen we terug naar onze fietsen en rijden we naar een uitkijkpunt dat ik zag liggen iets verderop in de duinen. Van hieruit kun je best wel ver kijken, achter ons zien we Callantsoog liggen en aan de andere kant een natuurgebied “het Zwanenwater”. Dat is onze volgende bestemming voor vanmiddag.

uitzicht

Wandelen bij het Zwanenwater

Zwanenwater

We parkeren de e-bikes en kijken op het informatiebord bij het natuurgebied van Natuurmonumenten. Er zijn een paar wandelingen die je hier kunt maken. Aangezien de buienradar aardig wat regen voorspelt binnen het uur, kiezen we voor de gele, kortere, wandeling.

Zwanenwater

Er is bijna niemand en we genieten van de rust in dit duingebied. Na een minuut of 10 begint het al te miezeren. Gaan we terug of lopen we door? We wandelen verder, maar het gaat steeds harder regenen. Onder een boom staan we even te schuilen en dan, als het wat minder lijkt te druppen, durven we het weer aan.

Het is een aardige wandeling door een mooi natuurgebied. Het Zwanenwater stond al heel lang op mijn lijstje. En nu loop ik hier eindelijk!

Zwanenwater

Bij een vogelscherm bij Het Eerste Water kijken we of er wat bijzonders te zien is. Volgens mij zitten hier vaak lepelaars, maar vandaag hebben de vogels er even geen zin in.

zwanenwater

We passeren een moerassig gebied en komen ook wat koeien tegen.

Zwanenwater

Na drie kwartier is het cirkeltje rond en staan we weer bij het beginpunt. Inmiddels is het flink gaan regenen. We fietsen terug naar de fietsenverhuurder in Schagen.

koe

Deze fiets wil ik niet meer inleveren

Fred's verhuur

Het begint te schemeren en met een aardig tempo karren we terug naar Schagen. Gelukkig heb ik mijn regenbroek meegenomen en kunnen we onze spullen droog opbergen in de fietstassen. Ben wel heel blij dat we voor elektrische fietsen hebben gekozen met deze wind en regen in ons gezicht. Terwijl ik terugfiets, herinner ik me iets dat de verhuurder zei voordat we vertrokken. Met enige regelmaat verkoopt het bedrijf tweedehands e-bikes na een paar seizoenen. Ik ga eens kijken of hij deze fiets, nr. 20, niet aan mij wil verkopen. En ik begin na te denken over wat ik daarvoor wil betalen want deze fiets wil ik eigenlijk niet meer inleveren.

Rond een uur of 5 zijn we weer terug bij Fred’s Verhuur. Ik ben zelf redelijk droog gebleven dankzij mijn regenbroek, maar de rest is behoorlijk doorweekt. ‘Wil je die fiets niet aan mij verkopen?’ vraag ik aan de verhuurder. Hij gaat het via de telefoon met zijn vader overleggen, die de baas is van het bedrijf. Hij komt terug met een bedrag waar ik wel even over na moeten denken. Op het moment dat ik dit schrijf, ben ik nog steeds in contact over de aankoop van deze fiets nr. 20! Ik hou je wel op de hoogte of ik hem wel of niet gekocht heb. Wens me succes met de onderhandelingen.

B&B Boerderij de Waard

Bij het station in Schagen zit onze dochter al even op ons te wachten. We pikken haar op en rijden naar Anna Paulowna, op weg naar onze B&B. We hebben daar een appartement gehuurd en mijn oudste zoon biedt aan om voor ons linguine met paddenstoelenroomsaus te maken. Daar zeg ik geen nee tegen! Bij de lokale Appie slaan we de boodschappen in en na 5 minuten rijden buiten het dorp, slaan we op een donkere landweg af bij de oprit naar B&B Boerderij de Waard.

We parkeren de auto aan de achterkant en zien een grote groep mensen binnen. Hier is blijkbaar een feestje gaande. Samen met mevrouw Vakantaseren loop ik rond het huis op zoek naar een ingang. De eigenaresse, Anneke, heet ons van harte welkom en laat ons het appartement op de eerste verdieping zien waar we zitten. De groep beneden, blijkt een groep Deense jagers die hier zijn voor een uitwisseling met Nederlandse collega’s. Voor de zekerheid krijgen we van Anneke oordopjes, mocht het iets te gezellig worden later op de avond.

B&B Boerderij de WAard

Het hele gezin is aangenaam verrast als we het appartement binnenlopen. Een heerlijk ruime woonkamer met een gezellige zithoek en fijne keuken. In de woonkamer staan ook 3 bedden voor de kinderen. Voor ons is er een aparte slaapkamer met een luxe inloopdouche. En het bed ligt perfect!

B&B Boerderij de Waard

Kwalitijd met elkaar

We voelen ons hier meteen thuis. Ik ga lekker in de bank hangen want ben toch wel een beetje moe geworden van deze leuke, maar best wel intensieve dag. Mijn oudste zoon gaat meteen aan de slag met het eten.

Keuken

Het wordt een heerlijke maaltijd en na het eten, spelen we een spelletje met elkaar: Jackbox TV. Heb je dat wel eens gedaan? Als je tieners hebt, moet je het maar eens aan hen vragen. Het is een hilarisch spel en regelmatig moet ik zelfs huilen van het lachen. Wat een heerlijke avond is dit. Dit is precies waar ik behoefte aan had. Echte onvergetelijke kwalitijd met elkaar, op een prachtige plek in de Kop van Noord-Holland.

jackbox

Uitgebreid ontbijt

B&B Boerderij de Waard

Ik slaap als een blok maar word wel iets te vroeg wakker. Daarom sluip ik op mijn sokken naar de woonkamer beneden waar de jagers gisteravond hun feestje hadden. Heb er helemaal niks van gehoord gelukkig. Ik had de oordoppen niet eens nodig. Rond een uur of 7 gaan overal om me heen ineens wekkers. De Denen moeten vroeg op omdat ze allemaal weer terug gaan naar huis. Ik drink koffie en maak een praatje met hen. Daarna komt de eigenaresse, Anneke, om het ontbijt voor ons en andere gasten klaar te maken. We raken aan de praat en ze vertelt me dat ze heel lang bij KLM heeft gewerkt. Ongeveer in dezelfde tijd begonnen wanneer ik een keer mee mocht met mijn broer die daar 7 weken werd gestationeerd voor KLM. We hebben wel meer raakvlakken met elkaar en het wordt een gezellige ochtend. Mijn vrouw en dochter komen ook naar beneden en sluiten aan bij ons geanimeerde gesprek.

ontbijt

Uiteindelijk verschijnen onze zonen rond een uur of half 10 en dan kunnen wij eindelijk met elkaar ontbijten. Anneke heeft een heerlijk uitgebreid ontbijt voorbereid, ik heb nog een handje geholpen met de aardbeitjes op de kwark. Kon ik me ook nog een beetje nuttig maken.

ontbijt

Na het ontbijt hoeven we niet te haasten. We zouden eigenlijk rond 11 uur moeten uitchecken, maar de eigenaars, Jeroen en Anneke, zeggen dat we rustig aan kunnen doen vandaag. Ook met Jeroen raken we aan de praat en we horen het verhaal over hoe ze begonnen zijn met hun B&B. We voelen ons echt thuis hier bij Boerderij de Waard. Af en toe kom je op plekjes waar alles klopt, dit is zo’n plek. Wij nemen ons voor hier zeker nog eens terug te komen, maar dan wel bij voorkeur met beter weer.

Beleef de Wadden in Den Oever

Rond 12 uur vertrekken we richting Den Oever aan de Waddenzee. Het is een grijze dag en de voorspellingen zien er niet goed uit. In Den Oever parkeer ik de auto in de haven. Daar liggen allemaal garnalenvissersboten. Jeroen vertelde ons al dat veel boten nu niet meer uitvaren vanwege de hoge brandstofkosten. In de haven is inderdaad weinig leven in de brouwerij, maar dat kan ook komen omdat het zondag is.

waddenbelevingspunt

We wandelen richting het Waddenbelevingspunt op het eind van de haven. Hier vandaan heb je een prachtig uitzicht op de Waddenzee.

Wadden

Hier zijn wel heel veel vogels, in tegenstelling tot gisteren bij het vogelscherm, en ik ben blij dat ik mijn verrekijker heb meegenomen. Ik zie veel bergeenden, scholeksters, strandlopers, een wulp en nog wat andere vogels die ik op deze afstand niet helemaal kan thuisbrengen. Het wad is nog niet drooggevallen. Wat een prachtige kleuren hier, zelfs op zo’n grijze dag!

lensball

Dit is echt zo’n plek waar ik mijn lensball nog een keertje wil uitproberen. Ik word helemaal blij als ik het resultaat zie!

lensball

Wieringer Eilandmuseum Jan Lont: Annie Lont vertelt

We lopen terug naar de auto en het begint helaas weer te regenen. Dat zal deze zondag niet meer ophouden. Dus we moeten er maar het beste van maken. Mijn oudste zoon wil graag het monument op de Afsluitdijk bekijken, ook nu het regent, dus we rijden erheen. Helaas, het monument is door verbouwingen afgesloten dus we hebben er nog een reden bij om terug te keren. We moeten nog wel een flink stuk doorrijden op de Afsluitdijk voordat we weer kunnen omkeren. Wat zullen we nu gaan doen?

Via de organisatie van de Kop van Noord-Holland hebben we vooraf de tip gehad om naar het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont te gaan, dat is niet ver van Den Oever. Een museum is misschien wel een goed idee met dit weer. Als we daar aankomen, zien we maar een paar boerderijtjes dus ik denk bij mijzelf, hier zijn we binnen een kwartiertje wel weer klaar. Kunnen we daarna nog lekker vis gaan eten in Den Oever.

Eenmaal binnen, koop ik 5 toegangskaartjes bij een vriendelijke, wat oudere, dame. We lopen naar binnen en ik zie dat de dame haar jas begint aan te trekken. ‘Ik ga jullie rondleiden’ zegt ze.

Annie Lont

Ze stelt zich voor als Annie Lont. Geen familie van Jan Lont die hier gewoond heeft en naar wie het museum vernoemd is. We lopen met Annie naar buiten naar een andere boerderij. Dat is het voormalige woonhuis van Jan Lont.

bedstee

De rondleiding duurt uiteindelijk anderhalf uur en we vervelen ons geen moment. Het is super interessant om Annie te horen vertellen over het leven vroeger op dit eiland.

Annie Lont

Rondleiding is een aanrader

Ik zie ook dat mijn tieners alle drie tot het einde geboeid blijven. Ze stellen ook regelmatig een vraag aan Annie en ik merk dat ik trots ben op mijn kinderen als ik dit van een afstandje sta te bekijken. Zelf vind ik het ook boeiend, omdat ik zelf op het platteland ben opgegroeid en veel bij boeren heb gewerkt als kleine jongen. Na anderhalf uur zijn we weer terug bij de ontvangstruimte en drinken we nog een kop thee. Dit bezoek is echt meer dan de moeite waard. Mijn dochter schrijft een positieve review in het gastenboek. Als je hier heen gaat, zorg dan dat je met deze rondleiding mee gaat. Daar krijg je geen spijt van, het is echt een aanrader. Zelfs met tieners.

review

Vis eten in Den Oever

Havenzicht

Inmiddels is het al half 5 en we hebben trek want door het late ontbijt is de lunch er bij ingeschoten. We rijden terug naar Den Oever en parkeren bij visrestaurant Havenzicht. Mijn zonen en ik bestellen een kibbelingmenu, mevrouw Vakantaseren kiest voor de zeebaars en onze vegetarische dochter moet zich met een raspatatje redden.

kibbeling

Onvergetelijke kwalitijd met elkaar in de Kop van Noord-Holland

De kibbeling is vers bereid en smaakt heerlijk. Een smakelijke afsluiting van een perfect weekend, ondanks het beroerde weer. Met elkaar blikken we terug op deze onvergetelijke kwalitijd in de Kop van Noord-Holland. En we vakantaseren al meteen over een volgend bezoek aan dit mooie en historische interessante gebied. We’ll be back!

love

Praktisch

De Kop van Noord-Holland is onderdeel van Holland boven Amsterdam, maar zeker de moeite van een apart bezoek van een aantal dagen waard. Er zijn genoeg plekken in het gebied waar we graag voor terug zouden willen komen. Op de site van de Kop van Noord-Holland kun je je laten inspireren voor een bezoek. Eerste hulp bij Vakantaseren zeg maar.

We huurden onze fietsen bij Fred’s Verhuur. Op zijn site vind je alle praktische informatie en contactgegevens als je er ook een fiets wil huren. Ik kan uit eigen ervaring een e-bike erg aanraden.

B&B Boerderij Waard ideale uitvalsbasis in de Kop van Noord-Holland

B&B Boerderij de WAard

We hebben overnacht bij B&B Boerderij de Waard. Dat is wat ons betreft de ideale uitvalsbasis voor een verblijf in de Kop van Noord-Holland. Ook de Vakantaseren tieners waren erg te spreken over deze B&B.

Chillen

Je kunt de B&B natuurlijk boeken via Booking.com of vliegensvlug rechtstreeks bij de eigenaren via boerderijdewaard@gmail.com. Via Natuurhuisje is het appartement beneden te huur en als geheel voor families en groepen. Ideaal voor een familieweekend bijvoorbeeld (maximaal 18 personen). Doe je Anneke en Jeroen de hartelijke groeten namens mij als je er bent?

B&B Boerderij de Waard

Samenwerking

Ik was uitgenodigd voor een bezoek aan de Kop van Noord-Holland. Graag bedank ik ze voor de leuke tips voor allerlei activiteiten tijdens ons verblijf. Alle foto’s in dit artikel heb ik zelf gemaakt en dus berust het copyright bij mij.

In het artikel staat een affiliate link. Als je via die link iet koopt, krijg ik daarvan een kleine provisie. Het mooie is dat het jou niets extra’s kost!

Kopje koffie?

Vind je dit een leuk verhaal? Koop dan een kopje koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van inspirerende content.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.