Nieuw-Zeeland, Antonette Spaan
vakantaseren

7 droomreizen. Droom nu, reis later

Op dit moment kunnen we door corona niet op reis. Maar niets weerhoudt ons ervan om te fantaseren over onze droomreizen. Want nu is het ook de ideale tijd om te vakantaseren. In dit verhaal deel ik mijn 7 droomreizen met jou. En tot slot deel ik ook een prachtig initiatief van Better Places. Droom nu, reis later.

Vakantaseren over droomreizen

Volgens mij is er geen mooiere tijd om te vakantaseren dan nu. We kunnen vanwege corona op dit moment niet op reis dus moeten we vooral reizen in ons hoofd. Met vakantaseren kom je overal! En als we dan toch mogen fantaseren, waarom niet over onze droomreizen. In de afgelopen weken heb ik vaak nagedacht over de reizen die ik nog het liefst zou willen maken. Dit artikel is het resultaat van mijn gevakantaseer.

1) Wadhoppen met de fiets

wadden, vlieland, vakantaseren

Droomreizen hoeven niet alleen maar ver weg te zijn, maar mogen natuurlijk ook lekker dichtbij afspelen. Ik vakantaseer er al jaren over om met de fiets te gaan wadhoppen. Want de Waddeneilanden zijn mijn favoriete bestemming in Nederland. Met wadhoppen reis je alle Waddeneilanden stuk voor stuk af. Ik zou beginnen op Texel en met het speciale veerbootje oversteken naar Vlieland om bij de Vliehors weer aan land te komen. Daar zou ik nog een keer teruggaan naar het boshuisje waar ik zo’n mooie tijd heb gehad. Daarna ga ik met een speciale watertaxi naar Terschelling.

boshuisje, Vlieland

Vanaf Terschelling zou ik graag met een zeilboot doorgaan naar Ameland. Dit is het eerste Waddeneiland dat ik ooit bezocht al meer dan 25 jaar terug. Vanaf Ameland neem ik de veerboot naar het vasteland en reis meteen door naar Schiermonnikoog om mijn Wadhoppen toch daar te beëindigen. Het lijkt me heerlijk om dit op mijn gemak te kunnen doen. Onderweg kan ik vast wel mooi adresjes vinden bij Landal GreenParks. Op West-Terschelling weet ik in ieder geval al een mooi plekje waar ik al eens ben geweest.

Wadden, vakantaseren, droomreizen

2) Go with the flow in Noord-Zweden

arctic adventures, droomreizen

Iets verder van huis. Hartje winter, Noord-Zweden. Alles komt tot stilstand. Het landschap. De natuur. Jij. De sneeuw zorgt voor een oorverdovende stilte. Maar het leven gaat door. In een aangepast tempo. Langzaam kom je in een flow.

arctic adventures, go with the flow, droomreizen

‘Go with the Flow’ van Artic Adventures lijkt me een waanzinnig mooi avontuur. Je gaat 7 dagen lang op expeditie in een winterwonderland. Dagelijks leg je zo’n 20 km af door een landschap waarin de tijd bevroren is. Genieten van de natuur, de ruimte. Maar ook afzien en je zelf tegen komen. En als klap op de vuurpijl misschien als beloning na een dag zwoegen, het Noorderlicht. Wat een droomreis!

droomreizen

3) Wandelen in de woestijn

marokko, Merzouga, SNP Natuurreizen, avontuur

Een paar jaar geleden heb ik met mijn gezin 1 nacht in de Sahara doorgebracht. Die ervaring was zo bijzonder dat ik sindsdien fantaseer over een herkansing. Maar dit keer zou ik een echte trektocht willen maken. In een karavaan met een paar goede vrienden samen wandelend door de woestijn. Af en toe op een kameel maar vooral ook zelf lopen. We volgen het ritme van de kamelen. ’s Nachts bij het kampvuur hebben we geweldige gesprekken. En af en toe zijn we stil en genieten van de ontelbare sterren. Deze reis van SNP komt al aardig in de buurt.

SNP Natuurreizen Zuid-Afrika

De reis sluiten we af met een bezoek aan festival van Taragalte. Met prachtige woestijnmuziek. Hmmm, wanneer kunnen we vertrekken?

4) Hiken door de Fish River Canyon in Namibie

fish river canyon, droomreizen

In onze fantasie zakken we verder in Afrika af en komen uit bij de Fish River Canyon in Namibië. Ooit stond ik hier met vriendin in 1997 bovenaan deze canyon. We hadden in de hoofdstad Windhoek al geprobeerd permits te krijgen voor een trektocht door deze Grand Canyon van Afrika. Helaas, we moesten minimaal met 3 mensen zijn vanwege de veiligheid. Toen we bovenaan de canyon stonden, waren we toch wel heel nieuwsgierig. We daalden 400 meter af en struinden een paar uur onderin de kloof. Wat een magnifieke plek. Al 23 jaar fantaseer ik er over om hier een keer terug te keren en deze tocht nu wel te kunnen maken. We zijn inmiddels met zijn vijven dus wie weet? Ik ga maar eens grasduinen bij het reisaanbod van SNP in Namibie.

5) De National Parks in Zuid-West Amerika

mild adventures, wandelreizen

Dit is 1 van de droomreizen die dit jaar al werkelijkheid had kunnen worden. Ik had een vlucht en camper geboekt om samen met mijn dochter vanuit Las Vegas een roadtrip te maken door de prachtige national parks van Colorada en Utah. Bryce Canyon, Monument Valley, Antelope Canyon. Allemaal plekken waar we heen zouden gaan. Helaas mocht het er niet van komen dit voorjaar.

Maar misschien volgend jaar weer? Ik heb nog een voucher van KLM. Mijn dochter studeert inmiddels maar het lijkt me ook heel bijzonder om deze wandelreis in het Zuidwesten te maken met Jonathan Vandevoorde. Bij de Wandelbeurs zag ik een presentatie van hem en sindsdien kriebelt het. Jonathan heeft veel ervaring met wandelreizen in dit gebied en weet volgens mij de beste plekken te vinden om het landschap optimaal te kunnen beleven. Als het allemaal meezit, vertrekt er in september 2021 weer een groep. Misschien zit ik er dan ook wel bij…

mild adventures, droomreizen, wandelreizen

6) Terug naar Costa Rica

ecolodges, hotels, rondreis, Costa Rica,

Laatst sprak ik met mijn vriendin over onze droomreizen en we kwamen er achter dat we niet alleen maar nieuwe landen willen bezoeken. Er zijn ook een aantal plekken waar we graag naar terug zouden gaan. Dat geldt bijv. voor Costa Rica. 2 jaar geleden beleefden we hier met het gezin een onvergetelijk avontuur. Costa Rica is in mijn hoofd een belangrijke rol blijven spelen. Daarom ben ik sinds kort ook vrijwilliger geworden bij de Stichting Adopteer Regenwoud die zich bezighoudt met de bescherming van tropisch regenwoud.

vakantaseren, costa rica, Edventure

Als ik naar Costa Rica ga, wil ik zeker terug naar Selva Bananito. Maar ook bezoeken we dan Monte Verde, Corcovado en Tortuguera. Waarschijnlijk vraag ik dan gewoon Edventure Reizen om ons te helpen want zij hebben de vorige keer onze reis ook fantastisch geregeld.

7) Te Araroa, de lange route in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland, Antonette Spaan

Last but not least, Nieuw-Zeeland. In het kader van mijn ruilproject ‘van WakaWaka tot Bora Bora‘ ruilde ik een WakaWaka solar lamp voor een paar wandelschoenen. Antonette Spaan sprak bij die ruil over haar ultieme droomreis: de 3000 km lange wandeltocht Te Araroa (‘de Lange Route’ in het Maori) van het uiterste puntje in het Noorden tot het meest zuidelijke puntje. Sinds ze me dit heeft verteld, staat dit ook op mijn droomreizen lijstje. Het is een tocht van 5 maanden dus ik zal er wel even wat tijd voor vrij moeten maken. Maar hoe geweldig zou het zijn om te kunnen wandelen door de landschappen van ‘Lord of the Rings’ en zo lang één te zijn met de natuur.

Antonette Spaan, Nieuw-Zeeland

Droom nu, reis later

De aanleiding voor dit artikel is iets dat je misschien niet had verwacht. Saskia Griep van Better Places stuurde mij het volgende persbericht. In haar begeleidende mail schrijft ze:

Beste Mario, Het vergt momenteel veel doorzettingsvermogen en veerkracht om ondernemer te zijn in de reisbranche. Verschillende van onze reisexperts hebben acties opgezet om lokale toerisme medewerkers een steuntje in de rug te geven en dat doen ze heel goed!

Hieruit blijkt dat veel reizigers betrokken zijn bij de mensen die zwaar getroffen zijn door Corona en gul doneren. De verwachting is dat het nog wel even duurt voor het toerisme weer op gang komt, dus voorlopig gaan we door met onze acties.’

Ik vind dit een prachtig initiatief en beloof Saskia Griep, de oprichtster van Better Places dat ik na zou denken over een manier om hier aandacht aan te besteden.

better places, droomreizen

We support local tourism

Vakantaseren is mooi en vrijblijvend. Maar hoe mooi is het als je met het dromen ook een steentje bij kunt dragen aan het lot van vele werknemers in de toeristenbranche. Via het initiatief ‘We support local tourism’ kun je per land kijken welke acties er lopen en hoe jij kunt helpen. Dat kan door door een donatie te doen of een virtuele workshop te boeken bij een lokale reisondernemer. De opbrengst van jouw donatie gaat in zijn geheel naar de lopende projecten.

Actie ‘Droom nu, reis later’ levert al €75.000,- op voor lokale reisondernemers

better places, Tanzania

Dit initiatief verdient veel meer aandacht want in een land als Tanzania of Costa Rica zijn geen sociale vangnetten zoals in Nederland. De actie is net na de start van corona begonnen en heeft inmiddels al zo’n € 75.000,- opgeleverd voor de mensen die het hardst worden getroffen door de crisis. Een prachtig initiatief waarvoor ik graag jouw aandacht vraag.

Kijk op de site van We Support Local Tourism hoe je een donatie kunt doen of op een andere manier kunt bijdragen aan projecten in jouw favoriete land.

In de toekomst meer van dit soort leuke artikelen? Abonneer je op de Vakantaseren Nieuwsbrief

* indicates required


Fotoverantwoording:

De foto’s in dit artikel heb ik gebruikt in samenwerking met Henk-Jan Geel (Arctic Adventures), Jonathan Vandevoorde (Mild Adventures), Saskia Griep (Better Places) en Antonette Spaan (Nieuw-Zeeland info). De leadfoto is ook afkomstig van Antonette Spaan. Ook heb ik een paar foto’s van de rechtenvrije site Pexels.com. De rest is van mezelf.

In dit artikel staat affiliate links. Als je via deze links iets boekt, krijg ik daarvan een kleine provisie. Het mooie is dat het jou niets extra’s kost!

5 reacties

  • vakantaseren

   Dat klopt. Goed gezien. Ik zit nog te wachten op een foto van de Fish River Canyon. Tegelijkertijd dacht ik dat dit toch de grand Canyon van afrika is dus voor nu mag het wel even.

 • Martin

  Hoi Mario! Je schrijft: “… We kunnen vanwege corona op dit moment niet op reis dus moeten we vooral reizen in ons hoofd. … ”

  In mijn beleving reis ik – als daarover fantaseer – meer met m’n hart en ziel, dan met m’n hoofd. Als ik in Natuurgebied “de Maashorst” rondstruin, dan doe ik dat met ziel, hart en dan pas mijn hoofd… als je begrijpt wat ik bedoel.

  Wie is die knappe vrouw op de foto bij het verhaal over Costa Rica? Ze bezorgt me jeugdherinneringen…

  Groetjes,

  Martin

  • vakantaseren

   Dag Martin
   Je hebt helemaal gelijk! Zo juist dat ik het ga aanpassen want ik vind het ook mooier. Die knappe vrouw is mijn dochter! Ze was daar 18 jaar. Ze woont nu op kamers, dit was onze laatste grote gezamenlijke reis voor de ging uitvliegen. Ben benieuwd naar die jeugdherinneringen. Misschien kun je ze appen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.